Escherichia Coli (E-coli)

Cine este predispus contaminării? De unde ne putem contamina?

E. Coli (Escherichia Coli) este o bacterie pe care o găsim în mod normal în intestinul oamenilor, dar și a animalelor. Există însă și anumite tipuri de E. Coli, precum E. Coli O157:H7, care cauzează infecții ale tractului intestinal (toxiinfecții alimentare) datorită toxinei Shiga pe care aceasta o produce și o elimină în organism. Infecția cu E. Coli este una dintre cele mai comune infecții, însă dacă nu este tratată serios, aceasta poate duce la complicații severe.

Adevărul este că orice persoană poate fi contaminată, însă o mai mare predispoziție o au: persoanele cu imunitatea scăzută, femeile însărcinate, nou-născuții, adulții care prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea unor astfel de complicații.

Simptome posibile în cazul infecției intestinale cu E- Coli:

  • crampe abdominale;
  • diaree severă;
  • flatulații (gaze);
  • vărsături (nu apar întotdeauna);
  • stare generală de oboseală;
  • stări febrile (febră);

Simptomele pot persista de la câteva zile până la o săptămână.

De asemenea, în cazurile care prezintă o infecție severă cu E. Coli simptomatologia poate include și:

  • deshidratare;
  • echimoze;
  • prezența de sânge în urină;
  • scăderea cantității de urină eliminată;
  • paloare (piele palidă).

În urma unui studiu s-a observat că 5 din 10 pacienți infectați cu E. Coli dezvoltă sindromul hemolitic uremic (celulele sangvine roșii vor fi afectate), care poate duce până la insuficiență renală si deces

Modalități de prevenție și reguli de igienă:

Fie că hrana este preparată acasă sau în restaurante, mijloacele improprii și nerespectarea regulilor de igienă pot cauza contaminarea cu E. Coli. Așadar, înainte să atingeți hrana, nu uitați:

  • să vă spălați bine pe mâini, cu apă și săpun (ulterior puteți utiliza și o soluție dezinfectantă, pe bază de alcool);
  • utilizați instrumente curate;
  • verificați termenul de valabilitate inscripționat pe fiecare produs în parte;
  • păstrați alimentele perisabile în frigider;
  • consumați alimente care au fost gătite la temperatură potrivită, în special carnea;
  • consumați numai lapte pasteurizat.

Bacteria se poate transmite și de la o persoană la alta și de aceea trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

  • igiena mâinilor este foarte importantă și de aceea trebuie să fie una corespunzătoare, corect efectuată, în special după schimbarea scutecelor sau folosirea toaletei;
  • în cazul în care în familie (în casă) există o persoană contaminată cu E. Coli ar fi de preferat ca acestea să utilizeze o baie separată;
  • în cazul în care un copil este infectat cu E. Coli, adulții trebuie să se asigure ca cel mic se spală corect pe mâini, imediat după utilizarea toaletei;
  • este de preferat evitarea contactului persoanei infectate cu alte persoane, mai ales în timpul înotului;
  • este de preferat folosirea soluțiilor alcoolice pentru dezinfectarea pielii;
  • în cazul în care o persoană este diagnosticată cu infecție cu E. Coli aceasta nu trebuie să lucreze în centre unde este necesar contactul cu publicul până când examenul bacteriologic al scaunului va avea rezultat negativ.

Tratamentul antimicrobian PureHandle® distruge E-coli (inclusiv cei rezistenți la antibiotice), împiedicând orice dezvoltare și transmitere a acestora.