Staphylococcus aureus

Stafilococul este denumirea unui grup comun de bacterii, dintre care unele se găsesc în mod normal pe piele sau în mediul înconjurător şi nu produc îmbolnăviri. Unele tipuri de stafilococi însă pot determina îmbolnăviri grave care pot duce la deces. Stafilococul auriu se numără printre acestea din urmă. Stafilococul auriu – Staphylococcus aureus – este o bacterie periculoasă care se poate afla la originea unot infecţii grave.

Ne putem infecta cu stafilococi de la alte persoane care au aceste bacterii pe piele sau în nas şi care nu au simptome. Acestea se numesc persoane purtătoare. O altă sursă de infecţie sunt obiectele infectate cu stafilococi, cum sunt, de exemplu, echipamentele din sala de sport, telefoanele, clanţele uşilor, telecomenzile, butoanele liftului. Persoanele care lucrează în spitale sau pacienţii internaţi este foarte posibil să fie purtători.

Cum ne infectăm?

Stafilococii infectează de obicei pielea. Infecţia poate fi de gravitate medie, dar poate duce şi la deces. Ajunse în sânge, bacteriile pot afecta orice parte a corpului, inclusiv organele interne, inima sau oasele. De cele mai multe ori, infecţia cu stafilococi este tratată cu antibiotice. Problema ar fi că, în prezent, multe tipuri de stafilococi au devenit rezistenţi şi la cele mai puternice antibiotice. Stafilococii care nu pot fi tratati cu antibiotice obişnuite se numesc meticilino-rezistenţi (MRSA). MRSA, alături de alţi stafilococi mult mai rezistenţi la antibiotice, au devenit destul de răspândiţi, mai ales în spitale, determinând infectii greu de tratat.

Simptome

Semnele infecţiei cu stafilococi pe piele sunt durerea şi roşeaţa pielii; vezicule dureroase sau care dau mâncărimi, pline cu lichid alb sau galben şi care prin rupere formează o crustă; abces cutanat – tumefacţie dureroasă plină cu puroi, localizată sub piele. În cazul infecţiei cu stafilococi în altă parte a corpului pot apărea simptome precum:

Infecţie a sânului: durere, roşeaţă, abces, frecventă la mamele care au început să alăpteze după 1-4 săptămâni – mastita.

Infecţie a plămânului: febră mare, respiraţie scurtă, tuse însoţită de sânge în spută, dispnee – pneumonie. Infecţie a sângelui: febră mare şi, uneori, scădere bruscă a tensiunii arteriale,mai ales la persoanele cu arsuri severe. Infecţia valvelor inimii: febra şi respiraţia scurtă – poate fi mortală.

Infecţii ale oaselor: frisoane, febră, dureri la nivelul oaselor, roşeaţă şi umflături la nivelul pielii de deasupra oaselor – osteomielită. Infecţiile localizate la nivelul oaselor au nevoie de operaţie pentru îndepărtarea ţesutului afectat.

O infecţie cu stafilococi pe piele este recunoscută uşor de către medici, în urma examinării clinice. În cazul în care infecţia are altă localizare medicii pot recomanda analize de sânge şi un test al fluidelor corporale infectate. Infecţiile stafilococice se tratează cu antibiotice. În cazul în care pacientul contractează infecţia în spital, i se prescriu antibiotice împotriva stafilococilor meticilino-rezistenţi. Uneori, infecţiile la nivelul pielii se pot trata local, cu un unguent. Dacă infecţia pielii este severă, tratamentul cu antibiotice este administrat pe cale orală şi, uneori, intravenos.

Anumite categorii de persoane pot contracta mai uşor infecţiile cu stafilococ auriu. Printre acestea se numără mamele care alăptează, nou-născuţii, persoanele gripate, cele cu infecţii ale plămânilor, cu leucemii, tumori, cu transplant de organe, cele cu boli cronice ale pielii, diabet şi boli cronice de rinichi.

Semnele si simptomele infectiilor cu stafilococi variaza foarte mult, in functie de localizarea si severitatea infectiei.

Acestea pot include:

● Infectii cutanate;

● Toxinfectie alimentara;

● Greata si varsaturi;

● Diaree;

● Scaderea tensiunii arteriale.

Tratamentul antimicrobian PureHandle® distruge stafilococii (inclusiv cei rezistenți la antibiotice), împiedicând orice dezvoltare și transmitere a acestora.