Candida albicans (Candidoza)

Ce este Candida Albicans?

Candida albicans este o ciuperca care traieste aproape peste tot, inclusiv in corpul uman. De obicei, sistemul imunitar tine sub control dezvoltarea excesiva a ciupercii. Infectia cu Candida albicans este cunoscuta si sub denumirea de candidoza, candidoza vulvo-vaginala, vaginita candidozica sau infectie vaginala. Aproximativ 75% dintre femei fac o infectie vaginala cel putin o data in viata. In 80-90% din cazuri, candidoza vulvovaginala este cauzata de o dezvoltarea excesiva a ciupercii Candida albicans. De obicei, infectiile cu Candida pot fi eliminate cu un tratament de scurta durata cu medicamente antifungice. Cu toate acestea, la persoanele cu SIDA sau alte boli care slabesc sistemul imunitar, infectiile cu Candida pot fi dificil de tratat si pot reveni dupa tratament. La persoanele cu un sistem imunitar slabit, candidoza poate pune viata in pericol in cazul in care trece in sange si se raspandeste la organele vitale.

Cum se declanșează infecția?

Cea mai frecventă situație în care te poti infecta cu Candida Albicans, este cand sistemul imunitar este slabit. In perioada administrari unui tratament cu antibiotic, fie pentru o banala gripa sau o infectie mai puternica, flora saprofita, cea care mentine echilibrul ciupercii candida in organism, este distrusa si astfel permite dezvoltarea in exces a ciupercii candida albicans, rezultand astfel o infectie.

Ce este Candidoza?

Există multe tipuri de fungi care trăiesc în corpul uman. Un tip este numit Candida, ce în mod normal trăiește în cantități mici în regiuni precum gura sau pe piele, fără a cauza probleme. În schimb, când mediul este unul propice pentru aceasta, ciuperca poate începe să se înmulţească necontrolat.

Infecția pe care o provoacă se numește candidoză. Există mai multe tipuri diferite de candidoză, iar cele mai multe pot fi tratate cu ușurință cu medicamente fără prescripție medicală sau medicamente ușoare cu prescripție medicală.

Ciuperca Candida Albicans traieste și se transmite foarte ușor în spațiile publice, de pe diverse suprafețe, cum ar fi clanțele ușilor de la toalete. Când găsește un mediu propice, Candida se poate dezvolta și înmulți necontrolat, afectând funcționarea celulelor normale. Acest lucru crește riscul de mutații, care presupun schimbarea producției de energie

Simptome

Candidoza provoacă simptome diferite, în funcție de locul infecției. De exemplu, candidoza bucală produce leziuni albicioase ca niște afte, mai ales pe limbă, pe cerul gurii și în jurul buzelor. Sub leziunea albicioasă țesutul este roșiatic, inflamat și poate sângera ușor. De asemenea, pot apărea ulcerații, zone crăpate în colțurile gurii, și de multe ori sunt dureroase.

Candidoza esofagiană îngreunează înghițirea și poate cauza dureri în piept. Candidoza pielii sau candidoza cutanată produce leziuni roșii pe piele, inflamații și leziuni cu pustule. Candidoza vaginală poate cauza mâncărime vaginală, durere uneori, scurgeri vaginale groase, cu aspect de brânză de vaci, disconfort în jurul vaginului, sensibilitate la atingere și disconfort în timpul actului sexual. Candidoza invazivă poate cauza o gamă largă de simptome, de la febră la afectarea anumitor organe.

Candida și cancerul

De-a lungul anilor, mulți cercetători au studiat coexistența cancerului și a infecției fungice, cunoscute sub numele de candidoza (Candida albicans). Se consideră că la bază, cancerul și Candida au caracteristici foarte asemănătoare (unii le consideră aproape identice). Se pare că atât cancerul, cât și Candida sunt alimentate de zahăr, ambele necesită medii anaerobe pentru creștere și dezvoltare (cu oxigen scăzut), ambele au nevoie de un mediu acid pentru a supraviețui, iar în studiile de laborator atât celulele canceroase, cât și Candida, apar albe și neuniforme.

Deși Candida la pacienții cu cancer este, de obicei, interpretată ca o consecință a cancerului și a tratamentului acestuia, unele date sugerează că și Candida poate fi un factor de risc pentru cancer.

Tratamentul antimicrobian PureHandle® omoară ciuperca Candida Albicans împiedicând orice dezvoltare și transmitere a acesteia.