Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie care cauzează listerioza. Este o bacterie capabilă să supraviețuiască atât în prezența, cât și în absența oxigenului. Se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai violent.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții, pacienții imunodeprimați sau persoanele cu alte afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Dacă este contactată în timpul sarcinii, infecția poate cauza avort. Prezența infecției înaintea sau în timpul nașterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubație variază între câteva zile și câteva săptămâni. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculară, cutanată, infecția amigdalelor, etc.

Infecția listeriană se poate transmite foarte ușor de pe alimentele de bază (carne, ouă, lactate) pe care le cumpărăm din comerț pe obiectele din casă. În primul rând, se poate transmite pe clanțele ușilor și poate ajunge pe orice alt obiect atingem. Aceasta este favorizată de capacitatea pe care o are Listeria monocytogenes de a supraviețui si de a creste la temperaturi de refrigerare.

Simptome posibile în cazul Infecției Listeriene

Simptomele variază în funcție de organul afectat, apărând moartea intrauterina în infecția perinatală.

Listeremia primară este rară și produce febră mare fără semne și simptome locale. Pot apărea endocardita, peritonita, osteomielita, colecistita și pleuropneumonia. Listeremia poate determina infecție intrauterină, corioamniotită, naștere prematura, moarte fetală sau infecția nou-născutului.

Meningita se datorează Listeriei în aproximativ 20% dintre cazurile de nou-născuți și la pacienții peste 60 de ani. În jur de 20% dintre cazuri evoluează către cerebrita, fie că este vorba despre encefalită difuză, fie, rareori, despre rombencefalită și abcese. Rombencefalita se prezintă cu alterarea stării de conștiință, paralizii de nervi cranieni, semne cerebeloase și afectare motorie sau senzorială.

Listerioza oculglandulară poate produce oftalmită și mărire de ganglioni limfatici regionali. Poate fi consecutivă inoculării conjunctivale și, dacă nu este tratată, poate progresa către bacteriemie și meningită.

Unele persoane pot face o formă de boală asemănătoare gripei, prezentând simptome ca febră, dureri musculare, greaţă şi vărsături cu dureri gastrice. Cu toate acestea, dacă germenul reuşeşte să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea şi rigiditatea cervicală, convulsiile, pierderea echilibrului şi o stare confuzională.

Inhibat de PureHandle®: DA